Следвайте Гласове в ТелеграмПрезидентската администрация на Русия е водила преговори рано

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПрезидентската администрация на Русия е водила преговори рано
Коментари Харесай

От Кремъл преговаряли с метежниците час и половина без успех. Не е ясно дали лично Путин е разговарял с Пригожин

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Президентската администрация на Русия е водила договаряния рано тази заран с водача на частната войска „ Вагнер “ Евгений Пригожин да спре военния бунт в страната. Те обаче са били безрезултатни, съобщи Meduza, базирайки се на източници от Кремъл.

Според източниците на Meduza, висшето управление на страната се е надявало да позволи обстановката " повече или по-малко спокойно ". Според тях рано сутринта Александър Харичев, непосредствен помощник на ръководителя на политическата работа на Кремъл Сергей Кириенко, и ръководителят на отдела за вътрешна политика на съветския президент Андрей Ярин се обадили на съветски губернатори и систематични политици и ги помолили да разясняват обстановката „ меко и без фиксиране към личността на Пригожин “.

Само след час и половина „ рекомендациите “ се трансформирали: на ръководителите на районите и на политиците беше казано да нарекат Пригожин „ изменник “ (това се случи даже преди самият Путин да приказва за събитията към Пригожин). Тази информация удостовери пред Meduza източник от управлението на една от парламентарно показаните партии.

Какво тъкмо се е случило през този час и половина не е известно. Според източници на Meduza по това време са се водили непублични договаряния сред висшето управление на страната и Пригожин: „ Явно нищо не е произлязло “. Дали Путин е взел участие в тях също не е ясно. Около 10 часа сутринта московско време президентът направи телевизионно послание, в което упрекна Пригожин в „ изменничество “, като по този метод изцяло отстрани опцията за спокойно разрешаване на обстановката.

Източник на Meduza, непосредствен до съветското държавно управление, както и източник, непосредствен до Кремъл, споделя, че Пригожин е „ почнал да се суети “ преди към две седмици, откакто Путин сподели, че с цел да продължат военните дейности в Украйна, " Вагнер " би трябвало да сключат публично контракт с Министерството на защитата на Руската федерация (основателят на ЧВК Вагнер има дълготраен спор с това ведомство ).

Пригожин изрично отхвърли да подпише съглашение с военното ведомство, като сподели, че Министерството на защитата е „ значим държавен орган, значима конструкция “, само че „ в случай че е приватизирано от група частни лица, това не значи, че би трябвало участва в това закононарушение. "  

В същото време предприемачът е направил неофициални опити да заобиколи заповедта на Путин. „ Той [Пригожин] се опита да попречи... Той разбираше, че по този метод въздействието му ще бъде мощно подкопано. Освен това настоя за надзор върху подготовката на териториалната защита в граничните региони. Отказаха му “, споделя един от събеседниците на „ Медуза “.

Според него още тогава " лошо предчувствие е витаело във въздуха - нещо ще се случи: Пригожин е привикнал да работи с напън и нервност ". Друг непосредствен до Кремъл събеседник прибавя, че съветските сили за сигурност са „ проспали “ тази обстановка: „ Може би не са посмели да кажат на президента, че нещо не е наред с Пригожин... "

Сега Кремъл е сигурен, че армията и силите за сигурност ще съумеят да спрат колоните на ЧВК " Вагнер ". В същото време един от събеседниците не се съмнява, че най-малко някои наемници ще съумеят „ да пробият до Москва “. Друг източник на Медуза, който е непосредствен до администрацията на президента, към този момент е извел фамилията си от столицата.

Събеседниците обаче признават, че самият факт, че съветските управляващи са позволили началото на открит протест, ще удари престижа и рейтинга на Путин — даже в случай че силите за сигурност съумеят да победят армията на наемниците на Пригожин: „ В навечерието на президентската акция през 2024 година, има разнопосочни сигнали, почтено казано. “ Източници също чакат по-нататъшно стягане на винтовете вътре в страната: „ Дори Пригожин да бъде бързо спрян, те ще го затегнат за всеки случай. Ако не, още повече. ”

Пригожин обществено разгласи война на съветските въоръжени сили и персонално на Сергей Шойгу, откакто лагер с негови наемници беше бомбардиран от съветската войска. Администрацията на Путин се притеснява, че до няколко часа метежниците може да са до предградията на Москва и да стартират боеве в столицата.

Според източници от Кремъл администрацията на Путин в началото си е мислила, че Пригожин „ блъфира “ и се пробва да спазари нещо за себе си. След като вагнеровците поеха надзор над Ростов на Дон обаче в Москва са осъзнали, че въпросът към този момент е сериозен. Първоначално Путин се е надявал да позволи обстановката по кротичък път. В ранните часове на днешния ден администрацията на Путин е водела договаряния с „ Вагнер “. Те са траяли час и половина, само че са приключили без триумф. Не е ясно какво са си споделили страните, само че след договарянията Путин направи телевизионно послание към нацията, в което назова Пригожин изменник. Кремъл е изпратил разпореждане и до районните политически водачи да назовават Пригожин точно по този метод.

" Обръщам се и към тези, които посредством машинация или закани са били въвлечени в незаконна случка, тласнати по пътя на тежко закононарушение - въоръжен бунт. Като президент на Русия и висш главнокомандващ, като съветски жител ще направя всичко, с цел да защитя страната, да защитя конституционния ред, живота, сигурността и свободата на жителите. Организаторите на метежа ще дават отговор за измяната към родината ", сподели Владимир Путин в телевизионното си послание. Според източници на Meduza Пригожин е бил сърдит от думите на Путин, че частните военни компании (като „ Вагнер “) би трябвало да минат под командването на Министерство на защитата на РФ, затова на Шойгу. Именно това може да е повода за военния бунт на Пригожин, който от месеци подлага на критика съветското военно командване за неналичието на муниции и оръжия на фронта в Украйна.

Опитът за пуч в Руската терористична федерация се случва на фона на почналата контраатака на въоръжените сили на Украйна. Въоръженият протест на групировката " Вагнер " илюстрира слабостта на Русия - страна, потънала в зло и безпорядък, съобщи през днешния ден украинският президент Володимир Зеленски, като разкритикува съветския президент и съобщи, че Украйна пази останалата част от Европа. Зеленски означи, че тези, които " избират пътя на злото, сами се унищожават ", визирайки Владимир Путин, който съгласно него " изпраща стотици хиляди хора на война единствено, с цел да се барикадира в Московска област и да се отбрани от тези, които самичък е въоръжил ".

 Инфо: meduza.io

 

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР